Reviu Lampu Studio – Godox DP 600 II

Reviu Lampu Studio – Godox DP 600 II

Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa. Hari ni saya nak share serba sedikit tentang lampu studio godox dp 600 II. Lampu ini dibeli dari kedai gstrapinuse. Kami beli satu pakej yang mengandungi 2 lampu sekaligus. Harganya cuma RM1899 dan ia didatangkan sekali dengan 2 softbox dan 2 tiang lampu. Product description Specifications *1/2000-1/800s flash duration *Optional…

Read More Read More

Panduan Membina Blog dan Ecommerce secara percuma

Panduan Membina Blog dan Ecommerce secara percuma

Adhadi.com dan adstudioshahalam.com merupakan diantara website yang saya bina di atas platform percuma. Berikut adalah mekanisme yang saya gunakan untuk membina online ecosystem utk perniagaan saya ini. Web hosting Webhosting yang saya gunakan adalah Google cloud platform yang diberikan secara percuma untuk 1 tahun.  Dengan 1 tahun ini, anda boleh membina satu Web server lengkap…

Read More Read More

Rule of thirds

Rule of thirds

Rule of thirds atau RO3 adalah satu panduan fotografi dimana subjek akan diletakkan pada garis panduan (guidelines) atau titik persimpangan garis panduan tersebut.  Teknik rule of thirds mencadangkan yang mata manusia akan bergerak dari satu titik persimpangan ke titik persimpangan yang lain dalam ro3 ini, dan seterusnya mencadangkan titik tersebut merupakan lokasi paling ideal untuk…

Read More Read More

Dapatkan potret dengan lighting best dalam rumah

Dapatkan potret dengan lighting best dalam rumah

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit teknik macamana nak dapatkan great lighting dalam rumah. Sebenarnya light adalah satu resources yang sentiasa ada untuk kita.. esspecially bila siang. Hari ini, shoot malam pun tak jadi masalah dengan adanya teknologi canggih. Cuma bila kita aware dengan kewujudan light disekeliling kita, kita boleh utilize resource. Salah…

Read More Read More

Tip potret – penuhkan frame untuk dramatic composition

Tip potret – penuhkan frame untuk dramatic composition

Salah satu cara untuk memperbaiki teknik fotografi potret kita adalah dengan memenuhkan frame dengan imej yang kita rakam. Anda boleh datang dekat dengan subjek atau gunakan telezoom lens sekiranya subjek x berapa selesa dengan kita.     Contoh lensa telezoom adalah seperti 85mm 1.8 ini.  Lensa ini adalah dalam kategori prime lens dengan bukaan aperture…

Read More Read More

Tip lightroom – export gambar kepada web atau socmed

Tip lightroom – export gambar kepada web atau socmed

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share setting yang tepat untuk mengekspot gambar dari lightroom utk tujuan paparan di web atau social media. Perhatian papan dibawah Anda perlu menetapkan kualiti dari 60-80%. Ini kerana, kualiti 100% akan memberikan saiz fail yang lebih besar dan kualiti dari 60% dah tak nampak jauh beza sangat dengan yang…

Read More Read More

Kegunaan circular polarizer utk portrait

Kegunaan circular polarizer utk portrait

Kita biasanya didedahkan dan dilatih untuk menggunakan CPL apabila merakam landscape bukan? Sebenarnya penggunaan cpl ni juga boleh digunakan untuk portrait photography. Apabila kita menggunakan CPL dalam portrait photography, ia akan membantu dari segi…… Menghilangkan kilauan pada wajah.. atau specular highlight… atau light reflection ataupun kulit berminyak kata photographer kampung sebelah. Mengurangkan haze dalam environment,…

Read More Read More

Menaikkan warna dalam foto menggunakan lightroom

Menaikkan warna dalam foto menggunakan lightroom

Kalau warna kita kurang menarik atau hambar, kita boleh gunakan sebarang perisian editing untuk menaikkan warnanya. Tool yang perlu kita adjust adalah Saturation atau Vibrance. Bila kita naikkan adjustment pada settin ini, kita akan mendapat warna yang lebih pekat. Saturation boleh dikatakan “kepekatan” warna, dalam bahasa mudahnya.  

Pendaftaran afiq ke mrsm bentong

Pendaftaran afiq ke mrsm bentong

Assalamualaikum wbt. Rasa tak pernah lagi saya buat personal entry dalam adhadi.com ni. Tapi since company dah ada adstudioshahalam.com dan saya pun dah mula nak memblog secara peribadi.. so kali ni saya nak buat entry yang personal lah. Lepas ni rasa nak rajin rajinkan diri isi blog dan vblog sekali… harap harap jadila. hehe. Insya…

Read More Read More